LIBBSTICKA Rågbrännvin är julens smak

Julens rågbrännvin Libbsticka har orientaliska rötter. Färska örter plockade på Selknä gård utanför Uppsala har fått dra i brännvin från Gripsholms destilleri. En ovanligt smakrik julsnaps där växtsprit utgör halva blandningen. Passar väldigt bra till julbordets smakrika rätter. Släpps 5/12 på Systembolaget, beställ här.

Libbsticka Rågbrännvin i brännvinsglas från Skrufs glasbruk med läcker julmatsten från Hasselbacken på Djurgården i Stockholm

RUUS af SELKNÄS nya smak kommer av kryddväxten Libbsticka som har sitt ursprung i Afghanistan/Irak och kom till Europa på medeltiden. Smaken är intensiv och påminner om curry-krydda eller selleri. I juli skördades blad och frökapslar på släktgården Selknä utanför Uppsala av macerationsmäster Henrik Aflodal:

– Jag vill ha ett brännvin med rik fyllig smak där inte spritigheten tar över. Knepet är att använda färska växter som får dra i rågbrännvin i nästan fyra månader. Inget annat brännvin innehåller mer växtsmaker än vårt Selknä-brännvin.

Idén att ta fram ett eget kryddat brännvin fick Henrik Aflodal av sin svärfar Harry Lenhammar, professor emeritus vid Uppsala universitet. Vid varje släkthögtid har kryddat brännvin serverats till dignande smörgåsbord. Just libbsticka-varianten är mest omtyckt. Men att skala upp ett recept som vanligen omfattar enstaka flaskor har varit en utmaning. Branschen jobbar uteslutande med torkade örter. Här måste spritläggningen ske i skördetid och sedan ligga längre än normalt för att smakerna ska dras ut ordentligt.

– Viktigast är att bestämma alkoholstyrkan. 38,8% är rätt nivå för Libbsticka rågbrännvin. Där är smaken som fylligast utan att kryddigheten tar över.

Libbsticka är en underbar julsnaps. Med sin sötma och krydda passar den perfekt till inlagd sill och rökt kött/fisk. Leverpastej och julskinka är andra höjdare. Libbsticka Rågbrännvin ges ut i en begränsad upplaga om 832 handnumrerade flaskor, personligen signerade av Henrik Aflodal.

Libbsticka Rågbrännvin 2018 Års Skörd 38,8%, SB-nr 82949, 370 kr (släpps 5 december)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait