Fisk- & skaldjursgryta med Libbsticka
Smakerna hos libbsticka brukar beskrivas som en blandning av selleri och svensk curry men också lakrits-toner. Det tog vi fasta på i provköket här på Selknä när receptet på lyxig fisk- & skaldjursgryta togs fram. Fänkålen står i centrum tillsammans med grädden som kompletterar och fångar upp smakerna hos Libbsticka Rågbrännvin. Bara att njuta!
Räkbuljong
- 400 g räkor, spara skalen
- 1 msk smör
- halv lök, grovhackad
- 2 msk tomatpuré
- knippe färsk persilja
- 2,5 dl vitt vin
- 1,5 fiskbuljongtärning
- 2 dl vatten
Fiskgrytan
- 1,5 msk smör
- halv gul lök, hackad
- 2 vitlökar, hackade
- 1 msk tomatpuré
- 1 fänkål, skivad
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad salvia
- näve färska libbsticka-blad, hackade (ev)
- 0,5 dl Libbsticka Rågbrännvin
- räkbuljong
- 1 tsk fisksås
- kuvert saffran
- 3 dl grädde
Tillsätt räkbuljong och fisksås. Pudra saffran över grytan och späd med 3 dl grädde. Låt koka i 10 min under lock och smaka av med salt.
- 500 g rå lax/torsk
- 150 g råa bläckfiskringar
- kruka färsk koriander
Lägg i lax och torsk och koka i ytterligare 7 min. Tillsätt bläckfiskringar när det är 2 min kvar. Klipp koriander över och lägg i räkorna innan servering.
Serveras med Libbsticka Rågbrännvin till och ett gott rågbröd.