Spirae Älggräsbrännvin

Älggräset skördades på Selknä gård i Uppland, brännvinet från Gripsholms destilleri i Sörmland är 100% ekologiskt.

Spirae är ett älggräsbrännvin. En konnässör-akvavita där två tredjedelar är macerat, alltså växtsprit. Inget annat kryddat brännvin har mer smak vilket understryks av den gyllene färgen som är helt naturlig. Själva brännvinet kommer från Gripsholms destilleri i Sörmland och är 100% ekologiskt. Ett fint balanserat destillat med lagom temperament som drar ut aromerna ur örterna på ett skonsamt sätt. Macerationen har varit långvarig för att extrahera intensifiera aromerna i spriten. När växtdelarna silats bort har spriten fått mogna vidare i ytterligare några månader innan macerationsmäster Henrik Aflodal blandat samman allting.
Klicka på etiketten för att se recept-detaljer –>

• SPIRAE Ekologiskt Älggräsbrännvin 35,9% | SB-nr 82048, 349 kr

Etymologi

Det moderna latinska namnet på älggräs är Filipendula, av filum (’tråd’) och pendere (’hänga’), vilket syftar på de trådar som håller ihop rotknölarna. Artnamnet ulmaria (’almliknande’) antyder att alm och älggräs har blad som liknar varandra.
Det gamla namnet Spiræe är en latinisering av grekiskans ϛπειρα (speira) som betyder hoprullad spiral vilket beskriver fröets form. På andra språk kallas växten mjødurt, mjaðjurt, mesiangervo, meadowsweet, echte mädesüß, reine-des-prés, olmaria eller إكليلية المروج.

Växtens egenskaper

Om bladen av älggräs gnuggas avger de en stark angenäm doft som påminner om rödklöverns blomdoft. Doftämnet är en benzoloid. De väldoftande bladen användes redan på 300-talet f.Kr. i Grekland, älggräset tillhörde också kelternas heliga örter. Förr spred man gärna ut bladen på golvet vid högtidliga sammanhang. Bin har ett välutvecklat luktsinne, och för att locka svärmande bisamhällen in i en bikupa är ett knep att gnida insidan av den med älggräsblad.

Älggräset har också använts för smaksättning av öl och mjöd, antingen genom att karen gneds med bladen, eller att de tillsattes som krydda. Man har även kryddat portvin och ättika med blommorna.
Av blommorna kan en saft kokas (på samma sätt som fläderblomssaft). Älggrässaft finns tillochmed att köpa i specialbutiker. Men vi tycker att älggräsbrännvin är mycket godare!

Medicinska egenskaper

Bladen och blommorna innehåller salicylsyra. En drog gjord på torkade blommor (i den gamla farmakologin benämnt spiræe herba) har inom folkmedicinen använts som smärtstillande och febernedsättande samt svettdrivande medel. Växtens tidigare vetenskapliga namn Spiræa ulmaria har fått ge namn åt läkemedlet Aspirin. Alkohol är bra på att extrahera ämnen och vårt brännvin innehåller förhållandevis höga halter av drogen.