Ruus REFRESHERS

Drinktips från Ruus af Selknä

Långa drinkar att släcka törsten med. Utbudet av mixers i mataffärer har exploderat. Flera konkurrerande tonic-märken har dykt upp i kölvattnet på gin-trenden. Ruus brännvin gillar sällskap, särskilt i långa drinkar eftersom de definitiva smakerna hos Libbsticka och Spirae tränger igenom och ger drinken karaktär.

Selknä Mule i världsklass

Vårt bästa drinkrecept heter Selknä Mule. Förlagan är såklart Moscow Mule som skapades i Amerika på 1940-talet. John G Martin som precis köpt rättigheterna till Smirnoff fick inte vodka att flyga. Han satt och beklagade sig på LA-baren Cock ’n’ Bull där ägaren Jack Morgan hade liknande problem med sin ginger beer, ingen ville ha ölvarianten. Sålunda föddes kombinationen och namnet, ja det uppstod naturligt framåt natten sägs det. Moscow för att vodka är ryskt. Och Mule (mulåsna) förmodligen för att det lät coolt. Men den som någon gång ”knocked back a can of ginger beer” vet att drycken har en kick. Som spelas ner en aning i vårt recept vilket är det geniala. I vårt fall kan Mule ju vara nosen på en tjurig arbetshäst som plöjde de steniga uppländska åkrarna.
Drinken drivs av hantverksbrännvinet som ger kropp och balans till den aningen ettriga läsken. Trots att andelen sprit/mixer är nära 50/50 känns inte alkoholen nämnvärt men är väsentlig för att skapa den där underbara balansen mellan smakerna. Och eftersom Fever Tree’s Ginger Beer är en kemifri produkt gjord på naturliga råvaror blir Selknä Mule naturvänlig till 100%, Gripsholms ekologiska brännvin har ju kryddats med vildvuxet älggräs från Selknä gård. Det känns ju lite extra skönt att veta att man häller i sig något som faktiskt är nyttigt. Hur som helst är det en pangdrink att svalka sig med när törsten kallar!

Selknä Mule

7-8 cl Spirae Ekologiskt Älggräsbrännvin
10 cl Fever-Tree eller Gosling’s ginger beer (Fentiman’s, Stone’s)
1/4-del lime (klyfta)
krossad is
Häll brännvinet över isen i highball-glas, tillsätt ginger beer. Pressa limeklyfta över drinken och släpp ner i glaset, rör om lätt.

Oj vad god den är. Drinkens bubblande sötaktiga doft påminner om fläder med kryddiga övertoner av ingefärsdricka och underbart aromatiskt sichuanpepparsting. Pärlande smak av sockerdricka med lime-accent, strax ingefärs-öl som hålls i schack av honungstoner från brännvinet, mot slutet kryddouvertyr. Lång värmande eftersmak, kryddig limesötma drar, syrlig ingefära driver på som ett sjungande sågblad, efterhand växer honungsbrännvinet ut med blommiga toner.

Vem kan tacka nej till en MOJITO?

Mojito är den klassiska romdrinken med smak av limejos och mynta. Vi använder Schweppes färdiga mixer Mojito men istället för limejos (som gör drinken lite besk) funkar vanlig citronjos mycket bättre. Men garnera gärna med limeskivor och såklart myntablad.

Spirae Mojito

4 cl Spirae Älggräsbrännvin
12 cl Schweppes Mojito
1 cl citronjos
limeskivor & myntablad
Häll älggräsbrännvin och citronjos över is i Highball-glas, rör om. Fyll upp med Mojito. Garnera med lime och mynta.

Doftar sött av citrus och mint. Smarrig honungssöt sockerdricksmun med citrusglimtar. Sött gräs i eftersmaken som är ren och lätt – refreshing!

Libbsticka Mojito

4 cl Libbsticka Rågbrännvin
12 cl Schweppes Mojito
1 cl citronjos
limeskivor & myntablad
Häll rågbrännvin och citronjos över is i Highball-glas, rör om. Fyll upp med Mojito. Garnera med lime och mynta.

Fräsch doft av citrus och mint. Frisk smak av citrus och sockerdricka med bubblig sötma, halvvägs lättsam sötaktig libbsticka-ton. Eftersmak av Mojito och aningen skalbeska, stänk libb-friskhet.