Kräftorna & brännvinet
Kräftskivan kräva sitt brännvin. Spiraes milda ospritiga karaktär matchar kräftornas vilda skaldjursaromer. Oavsett om du köper färska eller frysta kräftor måste lagen piggas upp. Vi spelar med tre smakförhöjare. IPA-öl med citrusbeska, dill med förnyad växtfräschör och älggräsbrännvin för ökad sötma och fyllighet. Och sedan den underbara romsåsen som fungerar som en brygga i matchningen mellan Spirae och kräftorna. De tre tillsammans skapar nya smakbrytningar som bara måste upplevas. Självklart är den krämiga röran spetsad med älggräsbrännvin!
Kräftor i brännvinslag
IPA-bärs har ju sin citrusaccent med rejäl beska, ofta åt grapefruktshållet. Ihop med den färska dillen kommer kräftorna att få oanad spänst. Älggräsbrännvinet ökar sötman och adderar sin fräscha gräsighet. Oavsett om du har köpt färska eller frysta kräftor ska lagen fräschas upp!
Kräftsmaken: Knäck ryggen lätt och sug i skarven. Frisk dillsälta med nylagd känsla, sötaktigt älggräsbrännvin supportar skaldjurssmak, viss brännvinskärpa och lagom beska från IPA:an. Både smöret under ryggskölden och stjärten får förhöjd smak, söt och fyllig skaldjurskaraktär med lite älggräskaraktär i bakgrunden.
Kombination med Spirae: Med kräftsmaken i munnen blir brännvinet fylligare och sötare. Eftersmaken är varm och lagom besk men snart tar rundare skaldjurstoner över. Brännvinet fångar liksom in kräftsmaken, Spirae spelar i förgrunden utan att dominera för mycket. Det är som två separata smaker, först kräftan, sedan brännvinet, mycket trevlig växelverkan.
Gör så här
- 6-8 dl kräftlag från förpackningen
- 33 cl IPA-öl
- 6-8 dillkronor
- 1-3 dl vatten
- 1-2 dl Spirae älggräsbrännvin
- ev 4-6 tsk socker + salt
- Koka upp lagen med öl och dillkronor. Låt koka i 10 min, därpå låt svalna till rumstemperatur.
- Späd med vatten för att balansera ölbeskan, tillsätt socker för att mjuka upp ytterligare. Smaka av med salt för att framhäva kräftsmaken.
- Späd med brännvin i proportionerna: 4 delar lag / 1 del Spirae.
- Lägg i kräftorna i lagen och låt stå kallt i minst ett dygn för att smakerna ska sätta sig.
Romsås med älggräsbrännvin
Romsås med sin milda krämiga smak av hav är ett behagfullt komplement till kräftor. Den här varianten är lite skarpare i smaken tack vare brännvinet. Så här smakar romsåsen: Försmak av älggräsbrännvin innan mjäll crème fraîche tar över, krassen knastrar och citronskalen friskar upp, i bakgrunden skön rom-sälta.
Kombination med Spirae: Romsåsen ger en fetare brännvinsmak utan spritighet, istället mullig höig sötma, mitt i honung (gott). Mot slutet brusar krassen upp, en raffinerad smutt effekt, ibland sötat citronskal! Men framförallt ökar värmen i brännvinet i eftersmaken.
Romsås som brygga: När man jonglerar med smakkombinationer blir det ofta bättre med en tredje komponent som binder samman smakerna. Doppa kräftan i såsen, sippa på älggräsbrännvinet efteråt. Romsåsen sötar upp Spirae som kastar sig över kräftorna utan att dominera, sann gastronomi!
Gör så här
- 5 dl crème fraîche
- ask krasse
- en citron
- 150 g röd rom
- 2-3 msk Spirae älggräsbrännvin
- salt
- Vispa crème fraîche så den blir fast, nästan smörig.
- Riv citronskalet och klipp ner krassen, rör ner romen.
- Vänd ner brännvinet, använd så mycket som möjligt utan att konsistensen blir för rinnig.
- Balansera sältan med salt beroende på vilken sorts rom du använder.
One Reply to “Kräftorna & brännvinet”
Hej!
Vi har nu avnjutit vår julmiddag, och vi har provat både Libbsticka och Spirae. Libbstickan må vara den ni föreslår till julmaten, och den är god.. men vi föll verkligen för Spirae.. underbart god! Betyg: ***** / *****
Tack för ordet, gott slut, och Gott Nytt År.
Hälsningar Cissi och Sonny