Flaskan

Designbyrån Gistvall & Holm i Uppsala har tagit fram flaska och etikett för Ruus brännvin

Ett så fint kryddat brännvin som Spirae måste hitta hem till rätt flaska. Designbyrån Gistvall & Holm i Uppsala fick uppdraget att klä upp älggräsbrännvinet. Art director Henrik Gistvall gick tillbaka till brännvinets rötter och fick inspiration av 1900-talets brännvinsmakare, innan det statliga monopolet infördes. En stram hållen design är resultatet. Älggräsblomman hamnade snabbt i fokus och stiliserades grafiskt för att förstärka känslan av svunna tider. Blommans honungsaromer ger också brännvinet sin smekande karaktär. Den gröna tonen i designarbetet ska både frammana känslan av svensk grönskande sommar och understryka att produkten helt igenom är ekologisk.

Brännvinsflaskan är omsorgsfullt utvald. Gjuten i Italien av firman Bruni. Högrest och ståtlig men samtidigt rustik och graciöst utsvävande i formen. Till formen liknar buteljen en spira. Likt älggräskronorna som strävar uppåt i midsommartid. Baksidesetiketten redovisar i detalj tidslängden för de olika produktionsfaserna. Från skörd och spritläggning till silning och mognadsfas på tank till tillblandning och buteljering. Noggrannhet och exakthet är nyckelbegrepp som genomsyrar allt Ruus af Selknä gör.

Libbsticka är vintersnapsen med stora intensiva smaker. Här fastnade vi fort för mustig röd färg på etiketten. Växten ursprung i Orienten fick Henrik Gistvalls tankar att vandra arabiska banor. Stiliserade blad i en cirkulär krona blev emblemet med kroksabel-snirkliga hörn på ramen. Viktigast är typsnittet, en arabesk med orientalisk look. Folieringen med djupt skimrande rödaktigt sken är imponerande och understryker brännvinets het-kryddiga dimension. En värmande dryck i ett vintrigt landskap.