Ruus Cocktails

Sunset Selknä

”Se hur hela Uppland står i lågor, kvällssol brinner bortom Solna skog,” diktade Evert Taube. Den här pomegranat-drinken brinner som en solnedgång. Vi pratar granatäpple i olika former — som fruktpuré i Proviva, som ’sweetener’ i grenadine och så själva kärnorna som simmar i det rubinröda havet.

Ruus af Selknä har ju sitt säte i Uppland men landskapsgränsen dras rakt igenom Stockholm, vid Slussen faktiskt. Så Solna ingår i Libbsticka-brännvinets territorium.

Det här är en läskande men också mättande, rent av nyttig, cocktail med trögflytande Proviva-nektar flytande ovanpå. Och rasande god givetvis.

4,5 cl Libbsticka Rågbrännvin
2 cl citronjos
2 skedar grenadine
2 droppar Fernet Branca (valfritt)
3 cl Proviva Hallon Granatäpple

Skaka alla ingredienser utom provivan med is. Sila i cocktailglas. Fyll upp med proviva, rör om försiktigt. Om du vill, droppa i några granatäppelkärnor samt dekorera med citron- eller limeskiva.

Fyllig nektar i början av smaken när hallon/granatäpple-mixen tar fart. Halvvägs kliver libbstickan in med lakritstoner. Sent pikant limeskal som planar ut i kanderade citronskal. Läskande drink med skalbesk fräschör i eftersmaken.

 

Libbsticka Old Fashioned

Old Fashioned är världens populäraste drink. Vanligen gjord på whisky men varför inte Libbsticka? Rågbrännvinet har ju kraftig smak som i drinken får djup av bittern och större kropp av det söta. En cocktail att värma sig med, och även svalka sig med – verkligen versatile!

8 cl Libbsticka Rågbrännvin
1 sked socker
några stänk Angostura Bitter
färsk timjankvist

Dränk in sockret med Angostura i tumblerglas och rör om. Lägg i isblock och fyll upp med brännvin. Dekorera med timjankvist.

Fragrant doft av timjan som blandas med tyngre libbsticka-odör. Aromatisk söt smak av angostura-bark som blandas med frisk libbsicka. Lång söt libb-finish med kryddvärme från brännvinet. Gott!