Äkta brännvinssill
Sillen är brännvinsbordets medelpunkt. Mötet mellan den feta syrliga fisken och brännvinet är ljuvligt. En tradition att jubla över och överföra till kommande generationer. Vi har lagat sill i provköket här på Selknä och experimenterat med brännvin. Inte några småskvättar utan rejält med brännvin i lagen så det smakar av kryddad sprit. Måhända inte riktigt barntillåtet alltså. Men det fina med att laga sin egen brännvinssill är att du lagligen kan addera sprit i maten – den burken går inte att sälja i livsmedelsaffärer!
Det tar något dygn att förbereda sillen så det krävs planering. Kommentera gärna här om allas reaktioner på sillen ihop med brännvin.
Glasmästarsill – som gjord för brännvin
Den moderna människan verkar ha svårt för den där underbara stickande sötman som ättikslag ger upphov till. Allehanda krämiga uppfinningsrika sillinläggningar ska det vara, allt för att maskera sillsmaken. Glasmästarsill är den perfekta silltypen utan mjölkprodukter och andra skygglappar. I kombination med ett gott brännvin är det en måltidsupplevelse som ingen kan slå! Här har vi spetsat lagen med libbsticka-brännvin. Syrligheten hålls i schack med potatis som är en god ”balanserare”. Glöm inte att få tag på lite rödlök och purjo.
Kombination med Libbsticka: Det smakar lakrits och selleri plus fet krämig sillarom som byts i choklad och rågbrännvin. i eftersmaken bryter mjäll potatis in ihop med sillsmak, allt tonar bort i värme. En fyllig smakrik smakupplevelse med stor fet libbsticka-karaktär!
Libbsticka glasmästarsill
- 190 g inläggningssill
- en morot, slantad
- halv rödlök, skivad
- 10 cm purjolök, strimlad
- 10 vitpepparkorn, krossade
- 1 dl ättiksprit 12%
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 1 msk salt
- 1 dl Libbsticka Rågbrännvin
- Låt sillen rinna av, dela filéerna i lagom stora bitar.
- Slanta moroten, skiva rödlöken, strimla purjon, krossa pepparn.
- Koka upp lagen av ättika, socker, vatten salt. Tillsätt grönsakerna, koka upp och låt svalna.
- Varva sillbitar och grönsaker i glasburk.
- Låt sillen stå och dra i kylskåp minst ett dygn.
Servera med nykokt färskpotatis.
Pinje- & timjansill med älggräsbrännvin
Den här sillen smakar brännvin. När andra recept pratar om någon matsked sprit drämmer vi till med 1 dl älggräsbrännvin! Lagen blir väldigt god, prova att sippa. Men hemligheten är att se till att kombinera med de olika smaksättarna. Nyp en sillbit och få med några pinjekärnor, eller en timjankvist. Heavenly!
Kombination med Spirae: Pinjenötaromen orsakar en otrolig smakbrytning. Först ren hösmak hos brännvinet med söta äppeltoner som blir ännu sötare åt Trocadero-hållet, eftersmaken är pärlande lätt. Pinjenötternas brända ton ger den där egenartade karamelleffekten hos destillatet.
Med en timjankvist i munnen smakar brännvinet med hö innan fräscha timjantoner tar över. En side-by-side pairing.
Gör så här
- 190 g inläggningssill
- halv röklök, skivad
- en morot, slantad
- 1 dl ättiksprit 12%
- 2 dl socker
- 1,5 dl vatten
- 2 tsk salt
- 1,5 dl Spirae Älggräsbrännvin
- 3 msk rostade pinjenötter, hackade
- en timjan-kruka, klippta
- 8 torkade lime-blad, smulade
- Låt sillen rinna av, skär filéerna i bitar
- Kallrör lagen med ättika, socker, vatten, salt, brännvin. Se till att sockret löser sig.
- Rosta pinjekärnorna lätt i panna, hacka sedan. Skiva rödlök, slanta morot. Klipp timjanskvistarna i lagom långa bitar. Smula limebladen.
- Lägg i alla ingredienser i lagen. Låt stå i kylskåp minst ett dygn men inte för länge. Syran i ättikan förtar fräschören hos pinje och timjan.
Servera med nykokt färskpotatis.