En brännvinsidé tar form

ALLT BÖRJADE med svärfar Harry Lenhammar. Professor emeritus i religionshistoria vid Uppsala Universitet. Vid familjehögtiderna kom brännvinet fram. Inte starkt vitt utan kryddat smakrikt i mörka nyanser. Gärna med plantorna kvar i flaskan, ibland svart och grumligt men gott. Till julen drack vi alster satta mitt i sommaren, andra blandningar kom fram till påsk och vid midsommar gick det sista av fjolårets skörd åt. Årgångsbrännvin med karaktär som man längtade till.

Den stora vinnaren genom åren var älggräset. Friskt med smak av de färska växterna och samtidigt mjukt sötaktigt. Helt fantastisk till sillen men också en akvavita att sippa på i skymningen på balkongen.

Älggräs finns överallt i vårt land. Ett frejdigt välluktande ogräs. Receptet som är noga utprovat har tre beståndsdelar. De färska blommorna, de färska bladen och torkade blad. Beredningen börjar med att plantor slås med lie, samlas ihop i korgar och hängs på tork på loftet i ladan. Tisdag 11 juli uppstigning i gryningen. Arbetslaget sveper fram över älggräsfälten nere vid sjön och fäller stammarna med liarna. Bladen repas, blomkronorna samlas ihop. Allt plomberas i blåa plastsäckar för att behålla fuktighet och vitalitet hos de slagna plantorna.

Efter lunch avfärd till Gripsholms destilleri och maceration. De tre växtdelarna läggs i stora brännvinstankar. Vi rör om med paddlar för att dränka växtdelarna i brännvinet. Styrkan på alkoholen är moderat. Normalt sett lägger man torkade kryddor i 60% för att få en aggressiv och effektiv extraktion av aromer. Men vi vill efterlikna det gamla sättet där lågalkoholig maceration stod till buds. Man får en annan kemisk process där  vattenlösliga aromämnen får större utrymme i maceratet. Sedan är det bara att vänta tålmodigt. Med jämna mellanrum har jag dykt ner i tankarna och inspekterat förloppet. Färgen mörknar och aromerna förtätas. Det tog över 4 månader innan jag var nöjd. 16 november silades växtdelarna ifrån med grova filter, för att inte avlägsna aromer. Nu är byggstenarna klara och arbetet med att balansera komponenterna kan börja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait