Brännvinsröra på knäcke

Gubbröra (eller brännvinsröra som vi kallar det) är verkligen Ruus af Elknäs paradrätt. Godare matchning finns inte på det svenska smörgåsbordet! inte minst för att Ryvita-knäcke med sin knapriga fullkornsmak passar perfekt med brännvin. Och att kombinera sill, potatis, ägg och gräslök med en skvätt brännvin i röran är ett trevligt sätt att börja en sjangtil middagsbjudning — ”börje-mat” i världsklass!
Kombination med Libbsticka: Rågbrännvinet tar för sig och förstärks av röran. Söt curry och rågvodka-toner i starten, en sötstark smak där ryvitan märks. Värmande curry växer, feta ägg-toner blandas med rödlök och sälta från matjessillen. En super-kombo där röran får libbsticka-brännvinet att växa!
Kombination med Spirae: Rund smak av älggräs. Ryvitans brödiga toner hänger kvar i början och får sällskap av brännvinets värme och annalkande sötma, mitt i simmig matjessillsmak som fångas upp av destillatets hötoner. Eftersmaken är fetkrämig och brännvinsvarm med gräslök, fyllig och mullig som en god whisky. Röran gör Spirae sötare med större kropp. Väldigt lyckat!
Brännvinsröra
- 3 kalla kokta potatisar
- 2 kalla hårdkokta ägg
- 1 rödlök liten
- 1 burk matjessill (200 g)
- 2 msk gräslök klippt
- 1 msk sillspad
- 1 msk Libbsticka Rågbrännvin eller Spirae Älggräsbrännvin
- 1 krm svartpeppar nymald
- Ryvita knäckebröd
- Koka potatisen och låt den kallna. Koka äggen och låt dem kallna.
- Skala och finhacka löken. Lägg den i kallt vatten ca 15 min.
- Skär potatis och ägg i små bitar. Låt sillen rinna av men spara spadet. Skär sillen i kuber på en halv centimeter.
- Häll av vattnet från löken och blanda allt i en skål. Vänd ner gräslök, spad/brännvin och peppar.
Servera röran på Ryvita knäckebröd.