Spirae på brännvinsbordet

Spirae är en ny sorts brännvin där aromerna går djupare än brukligt tack vare koncentrationen av smakämnen. Visst kan man sippa på brännvinet som vore det en whisky, helst då i Ruus af Selknäs konnässörspetsglas i kristall från Skrufs glasbruk. Men brännvin är i första hand en matdryck som intar hedersplatsen på vårt svenska smörgåsbord. Eller rättare sagt brännvinsbord, som är ursprunget. En förrättsmåltid bestående av sill, ost, gravad lax, rökt korv och bröd, med brännvin som dryck. Idag har brännvinet hamnat i skymundan vilket är att vända vårt kulturarv ryggen. Därför har vi lagat brännvinsmat här på Selknä. Nya infallsvinklar på gamla beprövade recept, noga utprovade smaker som ska funka ihop med brännvin. Vad sägs om brännvinsgravad lax, glasmästarsill och timjansill i brännvinslag?

 

Brännvinsgravad salmalax

Kockar är alldeles för försiktiga med sprit i maten. Whiskyspot tänker tvärtom. Ska vi använda sprit i matlagningen ska väl destillatet spela en framträdande roll? Gingravad lax uppstod på de brittiska öarna och är en nutida klassiker. Det finns bara en sak som är bättre – brännvinsgravad lax såklart!

Laxen: En kulinarisk kick där första tuggan utlöser en frisk fläkt av lime, varpå brännvinslagen ger laxen en aromatiskt kittlande ton, smaken är söt och fast, den mjälla eftersmaken andas älggräs och ånyo lime. Potatis behövs för att balanseras sältan i laxen.

Kombination med Spirae: Fräsch älggräshöig sötma och lite pepprig eftersmak, destillatet hittar vitpeppartonen i laxen, lagen bränns liksom och framkallar en ren ton av vitpeppar i eftersmaken. Brännvinet lyfts av en knivsudd hovmästarsås samtidigt som potatis mjukar upp spritsmaken, dessutom fint samspel med hötonerna i brännvinet.

Gör så här

  • 500g salmalax, tvådelad skinnfri mittbit
  • 60 g socker
  • 50 g havssalt
  • 1 msk krossad vitpeppar
  • en lime, rivet skal
  • en basilika-kruka, hackade blad
  • 3 msk Spirae älggräsbrännvin
  1. Blanda salt och socker. Tvätta och riv limeskalet fint.
  2. Lägg hälften av sockerblandningen på ett fat. Vänd laxen i blandningen. Lägg sedan laxen i en plastpåse.
  3. Strö limeskal, basilikablad och krossad vitpeppar på ena laxsidan. Lägg andra laxsidan ovanpå.
  4. Tillsätt resterande socker/salt runtom paketet. häll i brännvinet.
  5. Förslut påsen. Förvara laxen i kylskåp i 1-1½ dygn. Vänd laxen regelbundet så brännvslagen kommer åt överallt.

Servera med nykokt färskpotatis och hovmästarsås. Skeda upp lagen över laxen så förstärks brännvinstonerna.

Brännvinsröra på knäcke

Ryvita-knäcke med sin knapriga fullkornsmak passar perfekt med älggräsbrännvin. Och att kombinera sill, potatis, ägg och gräslök med en skvätt brännvin i röran är ett trevligt sätt att börja en sjangtil middagsbjudning.

Kombination med Spirae: Ryvitans brödiga toner hänger kvar i början och får sällskap av brännvinets värme och annalkande sötma, mitt i simmig sillsmak som fångas upp av destillatets hötoner. Eftersmaken är fetkrämig och brännvinsvarm, fyllig och mullig som en god whisky. Röran gör Spirae sötare med större kropp. Väldigt lyckat!

Gör så här

  • 3 kalla kokta potatisar
  • 2 kalla hårdkokta ägg
  • 1 rödlök liten
  • 1 burk matjessill (200 g)
  • 2 msk gräslök klippt
  • 1 msk sillspad
  • 1 msk Spirae Älggräsbrännvin
  • 1 krm svartpeppar nymald
  • Ryvita knäckebröd
  1. Koka potatisen och låt den kallna. Koka äggen och låt dem kallna.
  2. Skala och finhacka löken. Lägg den i kallt vatten ca 15 min.
  3. Skär potatis och ägg i små bitar. Låt sillen rinna av men spara spadet. Skär sillen i kuber på en halv centimeter.
  4. Häll av vattnet från löken och blanda allt i en skål. Vänd ner gräslök, spad/brännvin och peppar.

Servera röran på Ryvita knäckebröd.

 

2 kommentarer to “Spirae på brännvinsbordet”

Author's gravatar

Suveränt precis vad jag önskade. Det kommer att provas när drycken anlänt. Glad midsommar

    Author's gravatar

    Prova även sillen. Glad midsommar!

Kommentera