Råbiff de luxe & Ruus-brännvin

RÅBIFF & BRÄNNVIN är en tjusig kombination. Avnjut delikatessen med vässade tillbehör och sippa på smakrikt brännvin — en herdestund för vilken matälskare som helst. Med några enkla förberedelser slår det gnistor om kombinationerna. Vad sägs om tillbehör som dijonmajonäs, syrad rödlök, picklad ingefära? Sedan den mjälla smaken av högrev som smälter i munnen ihop med milda Älggräsbrännvinet eller den sötkryddiga Libbstickan. Alldeles underbart. Gärna med veteöl som ackompanjemang. Börjar du bli hungrig…

Kombination med Spirae: En mild kombo med den feta högrevsfärsen och gräsigheten från Spirae som blir sötare av det mjälla köttet. Den sötsyrliga löken triggar sötman i älggräsbrännvinet. Ingefäran ökar hettan hos annars snälla Spirae och får igång beskan som fångas in av fetman hos färsen, det blir mer liv i biffen! Med färs/majonäs i munnen blir brännvinsmaken fetare/hetare, en frisk söt hösmak övergår i djupare värme samt fet mjäll köttsmak.

Kombination med Libbsticka: Högrevsbiffen blir saftigare med Libbsticka i smeten, sötare köttsmak med sötsting från brännvinet. Brännvinet får en djupare sellerismak med kombon färs/rödlök/kapris. Med färs/rödlök/cornichons smakar det grönt te som övergår i curry. Med färs/rödbeta/ingefära hakar brännvinet på ingefäran vilket ger en lång sötsyrlig smak. En knivsudd dijonmajonäs förlänger och sötar upp libbsticke-smaken med värmeökning från senapen som tar över mot slutet. Kombinationerna är oändliga och allt funkar fint!

Råbiff med Ruus-brännvin (per person)

  • 300 g mald högrev
  • 2 äggulor
  • skvätt Spirae Älggräsbrännvin/Libbsticka Rågbrännvin
  • Tillbehör: syrad rödlök; picklad ingefära; dijonmajonäs; kapris; hela inlagda rödbetor; cornichons
  1. Forma högrevsfärsen till två runda biffar, gör hål med gaffel och sprinkla valfritt Ruus-brännvin över och flingsalt. Massera in vätskan så färsen blir ganska lös.
  2.  Hacka rödbetor grovt och lägg upp kapris, cornichons, syrad rödlök, picklad ingefära i små högar på tallriken. Ställ fram dijonmajonäs i en liten skål bredvid. Rågbröd med grevéost till.
  3. Häll upp en kall weiss-bier och avnjut med antingen Spirae Älggräsbrännvin eller Libbsticka Rågbrännvin i spetsglaset.

Dijonmajonäs: Rör samman 0,5 dl Hellmann’s majonäs med 1 msk dijonsenap och 1-2 msk Libbsticka Rågbrännvin. Det ska bli såsigt. Servera i liten skål med sked.

Picklad ingefära: Skala 30 g ingefära och skär tvärs över i så tunna skivor som möjligt. Koka upp 1 dl vatten, 1½ msk vit balsamvinäger, 1½ msk socker, 1 krm salt. Lägg ner ingefäran och skvätt i 2 msk Älggräsbrännvin. Förvara i glasburk i 3 timmar innan servering.

Syrad rödlök: Skiva en liten rödlök tunt. Koka upp 1½ msk ättikssprit 12%, 3 msk socker, 0,5 dl vatten. Låt lökstrimlorna ligga och dra en stund. Smaksätt med 2 msk Libbsticka Rågbrännvin.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *