LIBBSTICKA Rågbrännvin är julens smak

Julens rågbrännvin Libbsticka har orientaliska rötter. Färska örter plockade på Selknä gård utanför Uppsala har fått dra i brännvin från Gripsholms destilleri. En ovanligt smakrik julsnaps där växtsprit utgör halva blandningen. Passar väldigt bra till julbordets smakrika rätter. Släpps 5/12 på Systembolaget, beställ här. RUUS af SELKNÄS nya smak kommer av kryddväxten Libbsticka som har […]

Kräftorna & brännvinet

Kräftskivan kräva sitt brännvin. Spiraes milda ospritiga karaktär matchar kräftornas vilda skaldjursaromer. Oavsett om du köper färska eller frysta kräftor måste lagen piggas upp. Vi spelar med tre smakförhöjare. IPA-öl med citrusbeska, dill med förnyad växtfräschör och älggräsbrännvin för ökad sötma och fyllighet. Och sedan den underbara romsåsen som fungerar som en brygga i matchningen […]

Äkta brännvinssill

Sillen är brännvinsbordets medelpunkt. Mötet mellan den feta syrliga fisken och brännvinet är ljuvligt. En tradition att jubla över och överföra till kommande generationer. Vi har lagat sill i provköket här på Selknä och experimenterat med älggräsbrännvin. Inte några småskvättar utan rejält med brännvin i lagen så det smakar av kryddad sprit. Måhända inte riktigt […]

Spirae på brännvinsbordet

Spirae är en ny sorts brännvin där aromerna går djupare än brukligt tack vare koncentrationen av smakämnen. Visst kan man sippa på brännvinet som vore det en whisky, helst då i Ruus af Selknäs konnässörspetsglas i kristall från Skrufs glasbruk. Men brännvin är i första hand en matdryck som intar hedersplatsen på vårt svenska smörgåsbord. […]

I huvudet på brännvinsmakare Aflodal

ATT KRYDDA brännvin är en gammal svensk tradition. Från början handlade det om att göra dåligt producerat brännvin drickbart genom att (liksom genevern och sedermera ginet) låta kryddväxter ligga och dra för att dölja finklet. Det var förstås på den tiden man fick koka sprit för husbehov med kronans goda minne. I orostider när pengar […]

En brännvinsidé tar form

ALLT BÖRJADE med svärfar Harry Lenhammar. Professor emeritus i religionshistoria vid Uppsala Universitet. Vid familjehögtiderna kom brännvinet fram. Inte starkt vitt utan kryddat smakrikt i mörka nyanser. Gärna med plantorna kvar i flaskan, ibland svart och grumligt men gott. Till julen drack vi alster satta mitt i sommaren, andra blandningar kom fram till påsk och […]

Kryddat brännvin som det var förr

RUUS af SELKNÄ är här! En vibrerande community som sjunger brännvinets lov. Ett passionerat crowdfunding-projekt som vill återupptäcka äkta kryddat brännvin såsom det gjorts i hemmen i långliga tider. Vi har ett hundratal platser att besätta i detta Uppland/Småland-sällskap. Så många paket finns att tillgå av SPIRAE Älggräsbrännvin och SKRUFs konnässörspetsglas. Allt grovjobb är färdigt. […]