Fisk- & skaldjursgryta med Libbsticka

Smakerna hos libbsticka brukar beskrivas som en blandning av selleri och svensk curry men också lakrits-toner. Det tog vi fasta på i provköket här på Selknä när receptet på lyxig fisk- & skaldjursgryta togs fram. Fänkålen står i centrum tillsammans med grädden som kompletterar och fångar upp smakerna hos Libbsticka Rågbrännvin. Bara att njuta!

Räkbuljong

  • 400 g räkor, spara skalen
  • 1 msk smör
  • halv lök, grovhackad
  • 2 msk tomatpuré
  • knippe färsk persilja
  • 2,5 dl vitt vin
  • 1,5 fiskbuljongtärning
  • 2 dl vatten
Skala räkorna. Fräs en halv lök i smör, lägg i räkskal (spara räkorna) och tomatpuré samt ett knippe persilja. Späd med vitt vin samt vatten. Lägg i 1,5 fiskbuljongtärning. Lät koka i 10 min, sila av.

Fiskgrytan

  • 1,5 msk smör
  • halv gul lök, hackad
  • 2 vitlökar, hackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 fänkål, skivad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad salvia
  • näve färska libbsticka-blad, hackade (ev)
  • 0,5 dl Libbsticka Rågbrännvin
Fräs halv lök och vitlök i smör tillsammans med tomatpuré. Lägg i fänkålen skuren i bitar. Krydda med 1 tsk vardera av timjan och salvia samt eventuellt en näve färsk libbsticka. Låt 0,5 dl Libbsticka Rågbrännvin koka in under lock några minuter.
  • räkbuljong
  • 1 tsk fisksås
  • kuvert saffran
  • 3 dl grädde

Tillsätt räkbuljong och fisksås. Pudra saffran över grytan och späd med 3 dl grädde. Låt koka i 10 min under lock och smaka av med salt.

  • 500 g rå lax/torsk
  • 150 g råa bläckfiskringar
  • kruka färsk koriander

Lägg i lax och torsk och koka i ytterligare 7 min. Tillsätt bläckfiskringar när det är 2 min kvar. Klipp koriander över och lägg i räkorna innan servering.

Serveras med Libbsticka Rågbrännvin till och ett gott rågbröd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *