Äkta brännvinssill

Sillen är brännvinsbordets medelpunkt. Mötet mellan den feta syrliga fisken och brännvinet är ljuvligt. En tradition att jubla över och överföra till kommande generationer. Vi har lagat sill i provköket här på Selknä och experimenterat med älggräsbrännvin. Inte några småskvättar utan rejält med brännvin i lagen så det smakar av kryddad sprit. Måhända inte riktigt barntillåtet alltså. Men det fina med att laga sin egen brännvinssill är att du lagligen kan addera sprit i maten – den burken går inte att sälja i livsmedelsaffärer! Det tar något dygn att förbereda sillen så det krävs planering. Kommentera gärna här om allas reaktioner på sillen ihop med Spirae.

 

Pinje- & timjansill i brännvinslag

Den här sillen smakar brännvin. När andra recept pratar om någon matsked sprit drämmer vi till med 1 dl älggräsbrännvin! Lagen blir väldigt god, prova att sippa. Men hemligheten är att se till att kombinera med de olika smaksättarna. Nyp en sillbit och få med några pinjekärnor, eller en timjankvist. Heavenly!

Kombination med Spirae: Pinjenötaromen orsakar en otrolig smakbrytning. Först ren hösmak hos brännvinet med söta äppeltoner som blir ännu sötare åt Trocadero-hållet, eftersmaken är pärlande lätt. Pinjenötternas brända ton ger den där egenartade karamelleffekten hos destillatet. Med en timjankvist i munnen smakar brännvinet med hö innan fräscha timjantoner tar över. En side-by-side pairing.

Gör så här

  • 420 g inläggningssill
  • halv röklök, skivad
  • en morot, slantad
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 dl Spirae Älggräsbrännvin
  • 3 msk rostade pinjenötter, hackade
  • en timjan-kruka, klippta
  • 8 torkade lime-blad, smulade
  1. Låt sillen rinna av, skär filéerna i bitar
  2. Kallrör lagen med ättika, socker, vatten, bärnnvin. Se till att sokret löser sig.
  3. Rosta pinjekärnorna lätt i panna, hacka sedan. Skiva rödlök, slanta morot. Klipp timjanskvistarna i lagom långa bitar. Smula limebladen.
  4. Lägg i alla ingredienser i lagen. Låt stå i kylskåp minst ett dygn men inte för länge. Syran i ättikan förtar fräschören hos pinje och timjan.

Servera med nykokt färskpotatis.

Glasmästarsill – som gjord för brännvin

Den moderna människan verkar ha svårt för den där underbara stickande sötman som ättikslag ger upphov till. Allehanda krämiga uppfinningsrika sillinläggningar ska det vara, allt för att maskera sillsmaken. Glasmästarsill är den perfekta silltypen utan mjölkprodukter och andra skygglappar. I kombination med ett gott brännvin är det en måltidsupplevelse som ingen kan slå!

Kombination med Spirae: En 5-poängare, finns inget bättre! Brännvinet börjar med hö och gräs vapå sötman ökar ihop med en saftig sillarom. Eftersmaken är lång, värme återvänder effektfullt – sublim transcendens!

Gör så här

  • 420 g inläggninssill
  • en morot, slantad
  • halv rödlök, skivad
  • 10 cm purjolök, strimlad
  • 10 vitpepparkorn, krossade
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 msk salt
  1. Låt sillen rinna av, dela filéerna i lagom stora bitar.
  2. Slanta moroten, skiva rödlöken, strimla purjon, krossa pepparn.
  3. Koka upp lagen av ättika, socker, vatten salt. Tillsätt grönsakerna, koka upp och låt svalna.
  4. Varva sillbitar och grönsaker i glasburk.
  5. Låt sillen stå och dra i kylskåp minst ett dygn.

Servera med nykokt färskpotatis.

 

Kommentera